..................ρεπορτάζ// η έρευνα ενός θέματος // κοινωνικό / πολιτικό / πολιτιστικό / οικονομικό ρεπορτάζ


Η Φωτό Μου
Ρεπορτάζ... Πάνος Αϊβαλής

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμετους φόβους μας


Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ο Εργολαβότατος Δον Χουάν των Βουρβόνων

Guernica Street // Friday, June 6th, 2014


Τελικά, πιο προφητικό σύνθημα από εκείνο του 1962 "Προίκα στην Παιδεία και όχι στην Σοφία" δεν έχει ξαναϋπάρξει!

Του Νίκου Μπελογιάννη

Τελικά στα 39 χρόνια ο γαμπρός μας μάς παράτησε! Τζάμπα τον προικίσαμε με 9 εκατομμύρια από το ισχυρότατο νόμισμά μας το 1962, τζάμπα καλέσαμε και τραπεζώσαμε τόσους γαλαζοαίματους στην Αθήνα. Και δεν είναι μόνο ότι κάθισε μόνο τριάντα εννιά χρόνια στο θρόνο, είναι που τού δώσαμε τη νύφη άσπιλη κι αμόλυντη σαν τη μαμά της κι αυτός τής φόρεσε το κέρατο της αρκούδας. Δυόμιση χιλιάδες γκόμενες είχε όλ’ αυτά τα χρόνια ο αθεόφοβος και ούτε έναν αφορεσμό δεν του ‘ριξε το Βατικανό! Μέχρι και στην Νταϊάνα την είχε πέσει, κρίμα που του ξέφυγαν η Θάτσερ και η Μέρκελ!

Στις αρχές του 1997, στη διάρκεια ενός κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε ο υπογράφων, οι Ισπανοί στην Μαδρίτη μάς έλεγαν ότι ακριβώς εκείνον τον καιρό ο Δον Χουάν είχε γκόμενα μια Ελληνίδα ηθοποιό. Το διεστραμμένο μυαλό μας πήγε σε μια μεγάλη τραγωδό που είχε ήδη ειδικευτεί σε αρχηγούς κρατών. Οταν όμως μάς την περιέγραψαν ως πολύ χυμώδη και καθόλου ξενέρωτη, αμέσως όλοι αναφωνήσαμε το σωστό όνομα.



Πέρα πάντως από το θέμα “γκόμενες”, ο Δον Χουάν λανσάρισε ένα πρωτοφανές στην ιστορία μοντέλο μονάρχη, αυτό του βασιλιά-μεσάζοντα. Όταν στην Ισπανία η φούσκα των κατασκευών είχε φτάσει στην κορύφωσή της, οι εργολαβίες είχαν γίνει το κύριο εξαγώγιμο προϊόν, κυρίως σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Ακόμη και σήμερα για παράδειγμα, που σε ισπανικό έδαφος ελάχιστα πράγματα πια κινούνται, ισπανικοί όμιλοι εκτελούν έργα όπως η διαπλάτυνση της Διώρυγας του Παναμά (που έχει κολλήσει σε δικαστικές διαμάχες με αμερικάνικες κυρίως εταιρίες) ή η κατασκευή στην σαουδαραβική έρημο σιδηροδρομικής γραμμής, που να συνδέει την Μέκκα με την Μεδίνα. Ας μην σταθούμε στο πώς μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια γραμμή μέσα στις αμμοθύελλες, ας θυμίσουμε μόνο ότι όταν ο Μωάμεθ μετακινήθηκε από την Μέκκα στην Μεδίνα το 622 μ.Χ. (η Χίζρα των μουσουλμά-νων, η Εγίρα των βυζαντινών), αυτό αποτέλεσε τεράστιο γεγονός και άρχισε το έτος 1 στο μουσουλμανικό ημερολόγιο!

Όμως οι μεγάλες μπίζνες χρειάζονται και γερό πλασάρισμα. Εδώ μπαίνουμε σε ένα κοινό μυστικό για τον μέσο ισπανό, θέμα ταμπού για τον ισπανικό τύπο και κοινοτοπία για τον διεθνή, κυρίως τον αγγλο-αμερικανικό. Ως εθνικός πλασιέ για τις μεγάλες ισπανικές μπίζνες εμφανιζόταν ο ίδιος ο Δον Χουάν Κάρλος (των Βουρβόνων και Βουρβόνων, απόγονος του Λουδοβίκου ΙΔ΄!). Επί δεκαετίες τώρα ταξίδευε, είτε ως προπομπός είτε επικεφαλής κλιμακίου επιχειρηματιών, κυρίως μεγαλοεργολάβων, για να κλειστούν μπίζνες ασύλληπτες σε μέγεθος ακόμη και για τον μεγαλύτερο ελληνικής προελεύσεως καρχαρία.

Απ’ όταν ορκίστηκε βασιλιάς στις 22.11.1975, ο Δον Χουάν φάνηκε αποφασισμένος να μην πάθει ίδιο κάζο όπως ο κουνιάδος του (για τον Κοκό μιλάμε) ακριβώς ένα χρόνο πριν. Έτσι άρχισε να φτιάχνει την προσωπική του περιουσία. Εριξε ο ίδιος το σύνθημα “εξαγωγές, εξαγωγές, εξαγωγές”, που σίγουρα δεν αφορούσε σε ελαιόλαδο και χαμόν!



Σύμφωνα με τους NY Times, η περιουσία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας σήμερα ανέρχεται σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια (1,7 δις. ευρώ), με τα μισθά όλων μαζί να ανέρχονται σε 810 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Σε κανέναν στην Ισπανία δεν φαινόταν τίποτε περίεργο, ώσπου από τις αρχές του 2012 ξεκίνησαν δύο μεγάλα σκάνδαλα, το ένα στην Μαγιόρκα, το άλλο στα βάθη της Αφρικής. Την ώρα που η κυβέρνηση Ραχόι είχε με δική της πρωτοβουλία βάλει την Ισπανία σε σκληρό μνημόνιο, ο βασιλικός σώγαμπρος Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, δούκας της Πάλμα κλπ κλπ., είχε εμπλακεί σε μιζοθύελλα στις Βαλεαρίδες νήσους. Μόλις είχε σκάσει το σκάνδαλο, ο Δον Χουάν φαίνεται ότι ήθελε να ξεσκάσει από τα βάσανά του και, στα 74 χρόνια του, αποφάσισε να εκστρατεύσει για σαφάρι εναντίον των ελεφάντων της Μποτσουάνα. Τη συνέχεια τη θυμόμαστε όλοι: Την ίδια ώρα που η φωτογραφία του Rey να πατάει πάνω σε έναν σκοτωμένο ελέφαντα κυκλοφορούσε σε όλα τα διεθνή μίντια, ενώ προέκυπτε ότι εν μέσω κρίσης το σαφάρι κόστισε πραγματικά προκλητικό ποσό, ενώ οι οικολογικές οργανώσεις όπως οι WWF, τον διέγραφαν από επίτιμο πρόεδρο, ο ίδιος διακομιζόταν σε νοσοκομείο της Μαδρίτης με κάταγμα ισχίου, εξ αιτίας μιας τούμπας που έφαγε προς το τέλος του σαφάρι. Επί δύο χρόνια τώρα μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία για τοποθέτηση και αφαίρεση καρφιών, επιπλοκές κλπ, γενικώς η κατάσταση θυμίζει το “πέσιμο” του γνωστού ανεκδότου.



Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν, εδώ και λίγους μήνες, οι ανακριτές άρχισαν να καλούν και να ξανακαλούν την σύζυγο του βασιλικού γαμβρού Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, την Ινφάντα Κριστίνα, για εμπλοκή στα σκάνδαλα της Μαγιόρκας. Ο Δον Χουάν, ενώ στην αρχή έλεγε το ισπανικό αντίστοιχο του ελληνικού “το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο”, τελικά, μέσω της κυβέρνησης Ραχόι, επιχείρησε κουκούλωμα της υπόθεσης ως προς την Ινφάντα, πριν πάρει η μπάλα ολόκληρη την βασιλική οικογένεια. Τώρα, μετά την παραίτησή του, έγινε διάδοχος η κόρη τού Φελίπε και οι ως τώρα ινφάντες παύουν να απολαμβάνουν την βασιλική ασυλία, οπότε η Κριστίνα μάλλον την έχει βαμμένη. Αν ο αδελφός Φελίπε Στ’ αρχίσει την καριέρα του με κουκουλώματα, γρήγορα θα αποκτήσει πλειοψηφία το αντιμοναρχικό ρεύμα που ξεκίνησε στη χώρα.

Τελικά, πιο προφητικό σύνθημα από εκείνο του 1962 “Προίκα στην Παιδεία και όχι στην Σοφία” δεν έχει ξαναϋπάρξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου